3 december 2021

Heilige Theresia van Lisieux in nis gezondheidscentrum

Sinds 1 december siert het beeld van de Heilige Theresia van Lisieux de nis van het gezondheidscentrum in Berkel-Enschot. Dankzij een betrokken inwoner en de Dorpsraad, is ons dorp een bijzonder beeld rijker.

Sinds de dag dat Wil Pigmans zijn appartement betrok boven het winkelcentrum in het hart van Berkel-Enschot zit hem de lege nis boven in de zijgevel van het gezondheidscentrum dwars. Een gesprek met Jack van der Sande - kenner van het klooster en verzorger van rondleidingen - leert hem dat de nonnen bij het vertrek in 2009 naar Velp een aantal beelden hebben meegenomen. Eén van die beelden is die van Heilige Benedictus - beschermheilige van de kloosterlingen. En zo begint de zoektocht naar de beelden.

De eerste stap in die zoektocht leverde weinig op. Bij het Bisdom is een beeld van Heilige Benedictus nergens beschikbaar en zelfs onvindbaar. Het alternatief had gelukkig meer resultaat. Pastoor Frits Ouwens heeft enkele beelden beschikbaar waaronder een beeld van heilige Theresia van Lisieux.

Theresia van Lisieux is het Googlen waard: een mooi verhaal van een Franse heilige dat past bij het kloosterleven van de nonnen in Berkel-Enschot. Dit beeld blijkt perfect te zijn voor de nis in de gevel, maar hoe krijgen we het beeld in Berkel-Enschot en op zijn plek in de gevel?

theresia_1

Het is zondag 21 november en bij een glas wijn bij Aards spreekt Wil Pigmans Roland van Zuilen van de Dorpsraad. Roland is onder de indruk van het idee en is er zeker van dat de Dorpsraad medewerking zal geven. Er wordt geïnventariseerd wie allemaal medewerking en/of instemming moeten geven. De gemeente als eigenaar van het gebouw is enthousiast over het initiatief en geeft toestemming. Vervolgens is Jack van der Sande is snel om: er is immers geen beeld van Heilige Benedictus beschikbaar en H. Theresia van Lisieux is een prachtig alternatief is. Patrick van Laak (Groenvoorzieningen) is daarnaast bereid om het beeld te plaatsen en de Dorpsraad draagt de kosten voor het plaatsen.

En zo werd het beeld opgehaald uit de pastorietuin in Vorstenbosch, schoongemaakt door Wil Pigmans en prijkt vanaf 1 december de Heilige Theresia van Lisieux de nis van het gezondheidscentrum in Berkel-Enschot. 

theresia_2             theresia_3 

Reageren?

Uw reactie wordt na moderatie geplaatst.

Ideeen voor je wijk ?