25 juni 2021

Kloosterwaarden

Kerken en kloosters spelen met hun omringende pleinen en tuinen al vele jaren een rol in het dagelijkse leven in Tilburg. Soms opvallend, vaak ongemerkt. Kunnen we op die plekken de gemeenschappelijkheid van weleer vertalen naar gemeenschappelijkheid voor de toekomst?

Met die vraag gingen tweedejaars studenten van Art, Communication and Design (ArtCoDe) van Fontys Hogeschool voor de Kunsten aan de slag. Ze hebben drie tijdelijke interventies gemaakt die bestaan uit een meubel en een bijbehorende podcast. Deze zomer zijn de interventies tot en met Open Monumentendag (weekend 11-12 september) in het kader van het Jaar van het Brabantse Kloosterleven te bezoeken. Iedereen is van harte welkom aan de Oude Dijk, bij Ons Koningsoord en op Landpark Assisië.

Op het grasveld bij het nieuwe dorpscentrum Ons Koningsoord in Berkel-Enschot biedt de hedendaagse ‘biechtstoel’ een plek voor ontmoeting en gesprek, een moment om er voor elkaar te kunnen zijn. De krukjes even verderop nodigen uit om in alle rust te genieten van de stilte bij de monumentale beuk, weg van de drukte van alledag. Ze zijn een knipoog naar de krukjes, die de trappistinnen van abdij Koningsoord tot voor kort zelf gebruikten. Met de podcast bij de hand worden bezoekers van het nieuwe winkelcentrum naar de meubels begeleid.
In de kring van vijf ‘bidstoelen’ aan de voet van de Franciscuskapel op Landpark Assisië in Biezenmortel kunnen verhalen worden gedeeld: tussen bewoners onderling en tussen bewoners en bezoekers. Ook in de podcast zijn verhalen over het Landpark te horen. De stoelen verbeelden de saamhorigheid en gemeenschapszin in het Landpark. Net als de boomkringen in het park, waarin de bomen met elkaar vergroeid zijn, nodigt de kring van bidstoelen mensen uit om elkaar te ontmoeten.

De interventies vormen een reeks, maar zijn ook goed onafhankelijk van elkaar te bezoeken. De podcasts zijn te beluisteren via de website brabantskloosterleven.nl. Landpark Assisië ligt aan het Kloosterpad dat speciaal voor het Jaar van het Brabantse Kloosterleven is ontwikkeld. 

De interventies zijn ontworpen en gerealiseerd door Aïsha Dingemans, Sophie Hoogmoet, Lisa Machielse en Isis Peene. Jacqueline Moors, Anne Parlevliet, Jesper Wijnhoven en Martijn Honselaar hebben hen hierbij begeleid. Kunstloc Brabant, Netty van de Kamp, heeft het project ondersteund in het kader van De Kunstopdracht, een intensief talentontwikkelingstraject voor jonge Brabantse makers die de kans krijgen in opdracht te werken in het publieke domein. 

Reageren?

Uw reactie wordt na moderatie geplaatst.

Ideeen voor je wijk ?